Värikalliosta löydettiin sattumalta hiihtoretken aikana vuonna 1977 kivikauden aikaisia kalliomaalauksia. Kallioon on maalattu ”tikku-ukkoa” muistuttava ihmismäinen hahmo. Hahmolla on kolmion muotoiset kasvot, johon on merkitty silmät ja nenä. Toisena maalauksena on tikkumainen hirveä muistuttava maalaus Tällaisia ei ole tavattu muualla Suomessa.
Värikallion pinnasta on löydetty yhteensä 61 kalliomaalausta. Kaikki nämä liittyvät jotenkin metsästykseen ja shamanismiin. Monet maalauksista olisivat myös naisia tai synnyttämässä olevia naisia. Näin sanoo Pekka Kivikäs. Hän on tutkinut Suomen esihistoriallisia kalliomaalauksia. Maalaukset on luultavasti maalattu veneestä tai jään päältä. Tästä huolimatta veneitä ei ole kuvailtu kalliomaalauksissa, joka on tyypillisintä Ruotsin ja Itä-Karjalan kalliomaalauksille.
Näitä voi mennä katsomaan Hossan kansallispuistoon.
Julma-Ölkyn kalliomaalauksessa on vain kolme hahmoa. Kaksi tikku-ukkoa muistuttavaa maalausta ja yksi hirven näköinen maalaus. Epäillään, että Värikallion ja Julma-Ölkyn kalliomaalauksilla on ollut sama tekijä niiden samankaltaisuuksien vuoksi.
Onko maalaukset olleet tapahtuma kuvausta jostakin tapahtumasta, metsästysonnen pyytämistä vai onko kyse palvomisesta? Näihin kysymyksiin emme saa välttämättä ikinä vastausta.