Hyppää sisältöön

Istukaa, olkaa hyvät – Kuusamon koulut

Kuusamon koulumuseo kylässä Karhuntassussa!

Istukaa, olkaa hyvät – Kuusamon koulut

Vuonna 1876 aloittanut Kuusamoon Kirkonkylän kansakoulu oli pitkään pitäjän ainoa koulu, kunnes koulun saivat Tavajärvi 1894, Posionkylä 1893 ja Vasaraperä 1896.

Sotien jälkeen Kuusamossa todettiin, että 15 koulua oli menetetty ja opettaminen päästiin aloittamaan kuudessa jäljelle jääneessä koulussa. Jälleenrakennusaikana kyläkouluja nousi joka niemeen ja notkelmaan sellaista vauhtia, että Kuusamossa oli 1950-luvun alussa 54 ja viimein 1962 67 koulua.

Kuusamo on ollut vuosikymmeniä koululaitoksen kehityksessä kärkijoukoissa, muun muassa siirtymässä keskikouluun ja peruskouluun, luomassa yhdysluokkaopetusta ja perustamalla maalaispitäjistä ensimmäisten joukossa koulujen tueksi koulusihteerin viran ja avaamalla kuntaan koulutoimiston.

Koulua Kuusamossa on käyty siinä missä muuallakin aluksi pirttien hämärässä, sitten vuokrahuoneissa ja lopulta uusissa koulurakennuksissa omistautuneiden opettajiensa johdolla.

Näyttely kertoo koulunkäynnistä Kuusamossa lukkarinkoulusta kiertokoulun kautta peruskouluun saakka. Museoluokassa on esillä koulumuseon esineistöä, valokuvia ja tekstejä.

Käy istumaan kansakoulun pulpettiin, selaa aapisia ja lukukirjoja museoluokan kirjahyllystä ja lue tarinoita eri vuosikymmeniltä muun muassa Nilolta, Piiloperän koululta ja Lämsän koululta.

Kuusamon koulut näyttely Koskigalleriassa 30.5.2025 asti.