Hyppää sisältöön
Hirvenpääkirves_Linda Sainio

Hirvenpääkirves

Kuusamon hirvenpääkirves on merkittävin muinaislöytö Suomessa yli sataan vuoteen. Taitavasti työstetty kiviesine on kivikaudelta ajalta 2000-1000 ennen ajanlaskun alkua.

Kuusamon hirvenpääkirves on veistetty arviolta 4000 vuotta sitten paikallisesta kivestä. Vaaleaa kvartsiittia löytyy muun muassa Rukan alueelta.

Muinaislöytö avaa uuden näkökulman alueen menneisyyteen.

Hirven pään muotoon veistetty kivikirveen hamarapuoli on 17,3 senttiä pitkä ja painaa 319 grammaa. Kvartsiitista veistetty reikäkirves on katkennut varren kiinnityskohdasta.

Kivikirveen koristelu on hämmentävän tarkkareunainen. Hirven korvat on koristeltu lehtiruodeilla ja turvassa kulkee pienten pyöreiden kolojen jono kuin helminauha. Leukaan on kaiverrettu pieni reikä. Myös hirven kaulassa, esineen alapuolella, on ruotokuvio. Tuhansia vuosia roudan ja vedenpinnan vaihteluiden armoilla ollut esine on säilynyt hämmästyttävän hyvin. Punaruskeat täplät esineen selässä ja korvissa johtuvat kivilajin rautapitoisuudesta. Turvan tuore lohkeama paljastaa kvartsiitin vaaleuden.

Kuusamon hirvenpääkirves tulee tarkentamaan kuvaa siitä  miten ja ketkä täällä elivät 4000 vuotta sitten. Suomen yhden merkittävimmän arkeologisen löydön tutkimukset jatkuvat

Kiehtova muinaisesine on esillä 31.8.2025 saakka

Museoviraston kuvat